Möllevångens - Malmös mångkulturella hjärta

Möllevången, beläget bakom Folkets Park, symboliserar för en del det bästa med Malmö (och för en del det sämsta).

Området är livligt, ungt, krogtätt och mångkulturellt. Den som en gång har upplevt lördagsträngseln vid den smått kaotiska torghandeln kommer gärna tillbaka.

Området kring Möllevångstorget kallas ofta kärleksfullt för "Möllan". Det var länge arbetarkvarter med flera industrier, vilket statyn "Arbetets ära" på torget påminner om. En av de största industrierna på Bergsgatan var chokladfabriken som numera rymmer Kutlurhuset Mazetti. Omvandlingen från fabrik till kulturhus beskriver ganska bra den utveckling som även Möllevången har genomgått.

Numera är det inte främst arbetare utan kulturarbetare och studenter som bor vid Möllan.

 

Oavsett när på dygnet du besöker Möllevången är det folk i rörelse. Runt torget och de omgivande gatorna finns det gott om restauranger, trendiga barer och bohemiska kaféer. På sommaren flyttar maten, vinglasen och öldrickandet ut till de fullsatta uteserveringarna. Restauranger kommer och går på Möllan, men några välkända namn är Metro, Möllan och Tempa.

Internationella smaker hittar du på den karibiska restaurangen Carib Kr2Ol, vietnamesiska Asien eller Malmös mest kända thairestaurang krua Thai. Annars kan du göra som många möllanbor och tillbringa eftermiddagen i en sliten soffa på Glassfabriken eller över en kaffe på Simrimshamnsgatan 3, det så kallade Café Simpan.

Dessutom finns det en del som helt enkelt slår sig ner direkt på trottoaren för att språka.

Att handla livsmedel vid Möllan är ett äventyr. Bland torghandlarna på torget kan du fynda bland billiga tomater och stora knippen med kryddörter. Men glöm inte att kontrollera kvaliteten. Allt som är billigt är inte bra. Kommer du sent på lördagen skänks grönsakerna i princip bort och du kan få med dig hem stora kassar med billig mat.

Runt torget finns ett myller av livsmedelsbutiker, varav flera är specialbutiker med asiatiska livsmedel. Här hittar du varor som du aldrig skulle hitta på en vanlig stormarknad.

Förutom livsmedel säljs också diverse krimskrams kring Möllan. Tiokronorsbutiken Unikt Pris är en given klassiker för dig som vill fynda.

12 aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)